De 10 vormen van weerstand op kantoor!

Op kantoor krijgen we allemaal wel eens te maken met weerstand. Iedereen moet wel eens iets op het werk doen waar men weinig zin in heeft. We ervaren dan een milde vorm van weerstand. Bij grotere zaken, zoals ingrijpende veranderingen op het werk, kunnen we veel weerstand ervaren.

Vaak schieten we op dat moment in de verdediging en iedereen doet dit op een eigen manier. Wel heeft iedereen hetzelfde doel, namelijk het om zeep helpen van de verandering. Hieronder staan 10 manieren waarop mensen dit op de werkvloer proberen voor elkaar te krijgen.

1. Iemand verdacht maken

Met roddelen kan men veel bereiken op de werkvloer. Het is relatief makkelijk om iemand ‘verdacht’ te maken, waardoor deze persoon niet meer gehoord wordt door anderen. Wanneer dit gedaan wordt bij de persoon met het plan, dan wordt het plan op die manier onschadelijk gemaakt.

2. Het vervallen van verantwoordelijkheidsgevoel

Regressie komt ook veel voor. Hierbij vallen we als het ware terug naar gedrag vanuit het verleden, zoals de kindertijd of de puberteit, waarin we nog niet zo veel verantwoordelijkheidsgevoel hadden. Voor de acties die de persoon uitvoert hoeft deze dan geen verantwoordelijkheid meer te dragen.

3. Afschuifgedrag

Wanneer we weerstand voelen, dan betekent dit niet dat we die gevoelens ook makkelijk over kunnen brengen. Toch is dit wel nodig om ervoor te zorgen dat de verandering niet doorgaat. Daarom schuiven we ons gevoel af op iemand anders.

4. Overschreeuwen

Men voelt uit alle macht ‘nee’ en schreeuwt uit alle macht ‘ja’. Dit is slechts een voorbeeld. Weerstand kan ervoor zorgen dat we het negatieve gevoel gaan overschreeuwen met het tegenovergestelde.

5. De kop in het zand

De zogenaamde struisvogeltechniek komt ook veel voor. Zolang iemand de kop in het zand steekt krijgt deze niet mee wat er allemaal gezegd en gedaan wordt. Het vermijden van onzekere situaties hoort standaard bij dit gedrag.

6. De verkeerde aanvallen

Veel mensen vinden het lastig om iemand direct aan te spreken en kiezen ervoor om dit via een omweg te doen. Dit betekent vaak dat de negatieve emoties tegen één persoon worden geuit, terwijl de boodschap bedoeld is voor de andere persoon.

7. Woedeaanval

Machteloosheid en het gevoel dat de psychische balans wordt verstoord kunnen makkelijk leiden tot agressie. Woedeaanvallen komen hierdoor vaker voor op de werkvloer. Het gaat niet meer gewoon om ‘boos zijn’, maar om echte woede die als een wervelwind door kantoor raast.

8. Ontkenning

De situatie wordt compleet aan alle kanten genegeerd. Er wordt geen aandacht aan besteed en wanneer erover gesproken wordt loopt de betreffende persoon weg. Het is vergelijkbaar met de kop in het zand steken, echter, in dit geval hebben we het over ontkenning van het feit.

9. Verregaande ontkenning

Ontkenning is er in meerdere niveaus. Wanneer iemand hier erg ver in gaat, dan hebben we het over verdringing. Deze personen zorgen ervoor dat alle ellende ver uit de buurt van het bewustzijn blijft, waardoor het ‘niet bestaat’.

10. Rationele argumenten bedenken

Vaak wordt rationaliteit gezien als iets positiefs, maar het kan ook zeker een rol spelen als het gaat om weerstand bieden. In dit geval worden er rationele argumenten bedacht die een bepaald gedrag of een bepaald besluit kunnen rechtvaardigen.

Weerstand buiten de comfortzone

Veel mensen ervaren weerstand wanneer zij zich buiten de comfortzone bevinden of worden gedwongen om buiten hun comfortzone te stappen. Toch is dit wel nodig om oud gedrag af te leren en hier nieuw gedrag voor in de plaats te zetten. Dit betekent overigens niet dat dit heel oncomfortabel moet verlopen. EarlyBridge helpt u graag om op een aangename manier gedragsverandering te realiseren. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Vorig bericht
2 uur p/w in de natuur doet wonderen voor uw team!
Volgend bericht
Meer vertrouwen als leider: 7 handelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.