Aanvraag Individuele coaching
De ene vorm van leiderschap is de andere niet. We kennen in de basis verschillende soorten leiderschapsstijlen. Onze trainers kunnen goed overweg met diverse stijlen en trainen uw medewerker op een passende manier. Veel leiderschap is in de basis goed, maar het kan nog beter. Wij werden door een klant geattendeerd op Dr. Paul J. Zak, een Amerikaanse neurowetenschapper.
Hij voegt neuroleiderschap toe aan de bekende stijlen. Hierdoor zou volgens hem de effectiviteit van leiderschap toenemen. Deze nieuwe vorm van leiderschap zorgen er onder meer voor dat medewerkers meer oxytocine in de hersenen vrijmaken. Dit hormoon staat ook wel bekend als het relax-, liefdes- en vertrouwenshormoon. Dit zou de prestaties van het team vergroten. In dit blog bekijken we de aanpak van Dr Paul J. Zak nader.
Oxytocine maakt gevoelens vrij bij mensen. We hebben het dan over empathische gevoelens en vertrouwensgevoelens. Dit zorgt ervoor dat stress afneemt en de energie toeneemt. Vanzelfsprekend brengt dit ook weer diverse positieve gevolgen met zich mee. Medewerkers zijn namelijk loyaler, productiever en effectiever.
Vaak hebben we in meer te maken met leidinggevenden die een gebrek aan empathie hebben, volgens Manfred F.R. Kets de Vries, een managementwetenschapper, psychoanalist/psychotherapeut en executivecoach. Hij stelt dat een behoorlijke groep senior executives kampt met een persoonlijkheidsstoornis en hierin komt narcisme het meest voor. Mensen die kampen met narcisme hebben totaal geen empathische gevoelens.
Leidinggevenden zouden moeten leren voldoen aan acht verschillende basisbehoeften van medewerkers om ervoor te zorgen dat er in hun hersenen meer oxytocine vrijkomt. Het gaat dan om de volgende behoeften: integriteit, support, openheid, ontwikkeling, autonomie, erkenning, empowerment en uitdagende/concrete doelen. Vanuit de kennis van neuroleiderschap kan men hier de vruchten van plukken. Medewerkers zullen minder snel ziek zijn, waardoor het ziekteverzuim zal verlagen. Daarnaast zullen medewerkers meer betrokken zijn en zal de productiviteit verhogen.
In zijn TED talk geeft hij meer uitleg over zijn bevindingen.
In de basis komt het allemaal neer op een enkele factor, namelijk empathie. Een leidinggevende zonder empathie zal vrijwel altijd een negatieve invloed hebben op de medewerkers. Wanneer er een hoge mate van empathie aanwezig is, dan zorgt dit voor een aanzienlijk betere inzet van medewerkers. Dr. Paul Zak is dan ook van mening dat iedere leidinggevende aandacht zou moeten schenken aan het leren bieden van empathie.
De positieve effecten van neuroleiderschap op de medewerkers kunnen natuurlijk ook een positief effect hebben op uw klantcontact. Als u medewerkers beter in hun vel zitten, dan zullen de klanten dit ook merken. Hierdoor zal het klantcontact verbeteren. In onze trainingen werken we ook met elementen die Paul Zak noemt in zijn presentatie. Wilt u uw klantcontact verbeteren? Volg dan een training of neem contact op voor advies op maat.
Ben jij geïnteresseerd in Teaming en wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.
In de onbevreesde organisatie bespreekt Amy Edmondson in drie delen de kracht, de toepassingen op het werk en de creatie van een onbevreesde organisatie, een organisatie waarin het leiderschap een veilige ruimte creëert voor diversiteit en inclusie. Dit speelt een sleutelrol in organisaties die zich willen richten op groei, duurzaamheid en innovatie. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.De onbevreesde organisatie
Extreme Teaming is een boek met een actuele boodschap die de kern blootlegt van succesvolle bedrijfsvoering: vertrouwen creëren en kaders zetten. Stap voor stap leggen de auteurs hoe leiders via Teaming succesvol kunnen bijdragen aan de bedrijfsvoering op het gebied van innovatie, productiviteit en conflictoplossing. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.Extreme Teaming
Teaming is gebaseerd op het idee dat we, in een complexe omgeving met uitdagende opdrachten en een continu veranderende klantvraag, nooit meer uit kunnen gaan van statische concepten. We hebben alles en iedereen nodig om innovaties te doen, om resultaten te boeken en om mensen betrokken te laten zijn. Leiders worden uitgedaagd zowel op het gebied van motiveren als faciliteren. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.Teaming
Als leiders verandering willen faciliteren en de ontwikkeling van individuen en teams stimuleren dan heb je gedeelde beelden nodig. Overeenstemming over modellen en concepten waardoor de discussie effectiever kan worden gevoerd, snelheid in besluitvorming wordt gerealiseerd en de verbinding tussen mensen tot stand kan komen.
Het versterken en ontwikkelen van aanpassingsvermogen. Motiveren van mensen door aandacht te besteden aan het versterken van kennis en vaardigheden. Daarbij is voor Teaming leidend dat de focus ligt op wendbaarheid als kerncompetentie. Wendbare individuen en teams leiden in Teaming tot het optimaal gebruik van informatie en kwaliteiten. Daarbij worden statische modellen losgelaten.
Teaming valt of staat bij de inbreng van kennis, vaardigheden en expertise van binnen en buiten bestaande teams. Inbreng van mensen die meningen willen geven, vragen durven stellen en uitdagingen doen. Daarvoor creëert een leider de atmosfeer waarin dit mogelijk is. Oprechte nieuwsgierigheid en continu leren zijn de leidende begrippen hierin.
Mensen motiveren en de focus op relaties en communicatie leggen kan alleen als er een visie als het fundament onder een beweging. Mensen hebben als individu en als teamlid een perspectief nodig om keuzes te kunnen maken en commitment te laten zien. Vooral het omarmen van het waarom achter een visie is daarbij van belang. Niet het corporate papier maar het eigen verhaal is daarbij leidend