Verandering van gedrag vereist even stilstaan

Gedrag veranderen gaat niet van de ene op de andere dag. Toch wordt dit soms wel van medewerkers verwacht. Steeds meer bedrijven focussen op agile werken. Medewerkers moeten vooral heel wendbaar zijn en optimaal focussen op het doel. Agile werken vraagt om grote veranderingen binnen de organisatie en het is geen kwestie van ‘gewoon veranderingen doorvoeren’. Het veranderen van gedrag vraagt om tijd en aandacht. Het is belangrijk om hier bij stil te staan. Stil te staan bij hoe iets nu is en hoe het moet worden.

Het gaat om het vormen van een nieuwe focus

Een verandertraject begint bij het even stilstaan bij de betekenis van het team. Waarom is een team gevormd zoals het is gevormd? Wat is het doel van het team en welke focus hoort er binnen het team te zijn? Het is belangrijk om te bepalen bij de rol van ieder specifiek team binnen het hele project van verandering. Door deze rol vast te stellen kan er een nieuwe focus worden ontwikkeld waar het team mee aan de slag kan.

Hoe helpt een team het bedrijf vooruit?

Verandering van gedrag verloopt succesvol wanneer het doel duidelijk is. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat teams goed weten op welke manier zij invulling kunnen geven aan het optimaliseren van de onderneming. Ieder team draagt op een andere manier bij aan het verbeteren van het bedrijf. Het is aan het team om vast te stellen welke factoren nodig zijn, zodat goed kan worden bepaald op welke manier het team op de verschillende factoren invloed kan uitoefenen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de eigen verantwoordelijkheden goed worden begrepen door de teamleden, waardoor zij er zelf effectiever mee aan de slag kunnen en ook weten waarvoor zij het doen.

Wat moet u vooral niet doen om verandering te bereiken?

Wanneer u verandering in gedrag wilt realiseren, dan is het belangrijk om dit vooral niet zomaar op te leggen. Het gebeurt in de praktijk vaak dat veranderingen worden opgelegd door de hogere lagen van de onderneming. De ‘gewone’ medewerkers dienen hier gehoor aan te geven. Dit werkt niet. Medewerkers willen best veranderen, maar zij willen niet veranderd worden. Hierin schuilt een groot verschil. Het is goed om van hogerhand aan te geven dat er verandering moet komen, maar het is hierbij wel belangrijk om de details van dit totale project in te laten vullen door de teams zelf.

Maak verandering effectief

Een veranderingstraject verloopt alleen succesvol wanneer het op de juiste wijze en met de juiste aandacht voor alle betrokkenen uitgevoerd wordt. Het veranderen van gedrag vraagt om een passende aanpak. EarlyBridge helpt u hier graag bij, bijvoorbeeld door middel van een effectieve training. Op onze website ontdekt u wat wij voor u kunnen betekenen. Natuurlijk kunt u ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie en advies.

Vorig bericht
Boektip: Drive – De waarheid over motivatie
Volgend bericht
Medewerkers op eerste plek vergroot succes organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.