Aanvraag Individuele coaching
Teamontwikkeling is een voortdurend proces. Wanneer de zaken stil komen te staan op het vlak van teamontwikkeling, dan gaan de teamprestaties achteruit. Dit wilt u vanzelfsprekend voorkomen, maar hoe doet u dat? EarlyBridge geeft u 4 tips om teamontwikkeling te stimuleren.
Dit klinkt wellicht wat vreemd. Maar wilt u de ander echt helpen? Los het probleem niet op, maar leer het hem zelf te doen. Zo helpt u de ander en uzelf. Vooral middenmanagers kunnen met deze tip verschil maken.
Middenmanagers krijgen namelijk vaker dan gemiddeld met overspannenheid en burn-out te maken. Dit komt vooral doordat zij vaak problemen van anderen oplossen, waar zij het ontzettend druk mee hebben. Dit lijkt fijn voor het team, maar levert op lange termijn niets op. Het levert veel stress op voor de manager en de medewerkers leren niets wanneer een ander hun problemen oplost. Bied dus hulp en begeleiding bij het oplossen van problemen, maar neem het probleem niet uit handen.
Hebt u een bepaal doel voor ogen? En een visie om daar te komen? Het is heel makkelijk en verleidelijk om uw eigen visie binnen het team op tafel te leggen. Het team zal deze visie overnemen en volgens uw ideeƫn te werk gaan. Dit zorgt ervoor dat de teamleden zelf niet nadenken over een mogelijke betere werkwijze of een effectievere aanpak. Alles wordt gepresenteerd, kant en klaar. Dit lijkt een goede en makkelijke aanpak.
Onze tip is: zet als leidinggevende de oren open en luister naar de ideeƫn en visies van de teamleden. Blijf voortdurend met elkaar communiceren, zodat ook tunnelvisie kan worden voorkomen. De teamleden zorgen zo voor een constante voeding van het strategieproces, waardoor ideeƫn vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken, plannen worden aangescherpt en er een voortdurende ontwikkeling plaatsvindt.
Ieder teamlid heeft eigen ervaringen, eigen kennis en een eigen netwerk. Wanneer al deze zaken van alle teamleden worden samengevoegd ontstaat er een waardevol geheel. Het samenbrengen van alle verschillende visies kan leiden tot het ontstaan van discussies. Niet iedereen vindt het makkelijk om om te gaan met meningsverschillen en discussies. Discussies worden regelmatig gesust om de harmonie te bewaren. Maar daarmee zou u een waardevolle opbrengst mislopen.
Het advies is om als teamleider, dan wel leidinggevende, om iedere mening/bijdrage op zich te waarderen en te zorgen voor een dialoog. Vervolgens dient er met het team te worden gezocht naar de best werkbare werkwijze. Ook hier geldt: stimuleer de teamleden zelf te zoeken naar een werkafspraak. Zo leert het team om zelf diverse invalshoeken te bespreken en te waarderen.
Leidinggevenden hebben vaak de eigenschap om alle leiding van anderen weg te nemen en naar zichzelf toe te trekken, zij zijn namelijk niet voor niets leidinggevenden. Dit zorgt ervoor dat de leiding voortdurend van ƩƩn punt komt, waardoor de teamleden zelf weinig inbreng hebben.
Om de ontwikkeling van het team te stimuleren is het juist belangrijk om niet alleen ideeƫn met elkaar te delen, maar ook daadwerkelijk de leiding te verdelen. Dit zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een betere inzet van het team om de uiteindelijke doelen succesvol te bereiken.
Teamontwikkeling is belangrijk. U wilt immers altijd kunnen rekenen op betrokken medewerkers en optimale teamprestaties. Hiervoor is een voortdurende aandacht voor ontwikkeling nodig. In theorie is dit logisch, maar in praktijk nog niet altijd makkelijk.
EarlyBridge kan hierbij helpen, bijvoorbeeld door de teamleden te mobiliseren en gewenst gedrag op effectieve wijze aan te leren. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Ben jij geĆÆnteresseerd in Teaming en wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.
In de onbevreesde organisatie bespreekt Amy Edmondson in drie delen de kracht, de toepassingen op het werk en de creatie van een onbevreesde organisatie, een organisatie waarin het leiderschap een veilige ruimte creƫert voor diversiteit en inclusie. Dit speelt een sleutelrol in organisaties die zich willen richten op groei, duurzaamheid en innovatie. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.De onbevreesde organisatie
Extreme Teaming is een boek met een actuele boodschap die de kern blootlegt van succesvolle bedrijfsvoering: vertrouwen creƫren en kaders zetten. Stap voor stap leggen de auteurs hoe leiders via Teaming succesvol kunnen bijdragen aan de bedrijfsvoering op het gebied van innovatie, productiviteit en conflictoplossing. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.Extreme Teaming
Teaming is gebaseerd op het idee dat we, in een complexe omgeving met uitdagende opdrachten en een continu veranderende klantvraag, nooit meer uit kunnen gaan van statische concepten. We hebben alles en iedereen nodig om innovaties te doen, om resultaten te boeken en om mensen betrokken te laten zijn. Leiders worden uitgedaagd zowel op het gebied van motiveren als faciliteren. Na het invullen van de onderstaande velden kan u de boekbespreking als document (pdf) downloaden.Teaming
Als leiders verandering willen faciliteren en de ontwikkeling van individuen en teams stimuleren dan heb je gedeelde beelden nodig. Overeenstemming over modellen en concepten waardoor de discussie effectiever kan worden gevoerd, snelheid in besluitvorming wordt gerealiseerd en de verbinding tussen mensen tot stand kan komen.
Het versterken en ontwikkelen van aanpassingsvermogen. Motiveren van mensen door aandacht te besteden aan het versterken van kennis en vaardigheden. Daarbij is voor Teaming leidend dat de focus ligt op wendbaarheid als kerncompetentie. Wendbare individuen en teams leiden in Teaming tot het optimaal gebruik van informatie en kwaliteiten. Daarbij worden statische modellen losgelaten.
Teaming valt of staat bij de inbreng van kennis, vaardigheden en expertise van binnen en buiten bestaande teams. Inbreng van mensen die meningen willen geven, vragen durven stellen en uitdagingen doen. Daarvoor creƫert een leider de atmosfeer waarin dit mogelijk is. Oprechte nieuwsgierigheid en continu leren zijn de leidende begrippen hierin.
Mensen motiveren en de focus op relaties en communicatie leggen kan alleen als er een visie als het fundament onder een beweging. Mensen hebben als individu en als teamlid een perspectief nodig om keuzes te kunnen maken en commitment te laten zien. Vooral het omarmen van het waarom achter een visie is daarbij van belang. Niet het corporate papier maar het eigen verhaal is daarbij leidend