Een team bouwen in een organisatie is niet moeilijk. Een effectief en succesvol team samenstellen is een stuk lastiger. Er zijn namelijk meerdere factoren waar u rekening mee dient te houden om een team succesvol te kunnen laten functioneren. Er zijn drie factoren die heel belangrijk zijn en die ervoor kunnen zorgen dat een team werkt, of niet.

Essentiële drie factoren

Er spelen veel factoren mee als het gaat om het succes van een team. Wanneer twee teamleden die nauw samen moeten werken niet goed met elkaar overweg kunnen, dan is het succes van het hele team weg. Dit is slechts een voorbeeld. Hieronder benoemen wij de drie belangrijkste factoren die bepalen of een team succesvol is of niet.

1. Bijdragen aan het succes

De mate waarin een teamlead proactief deelneemt aan het succes van het team is belangrijk. Teams waarin de teamleden elk goed bijdragen aan het behalen van successen werken goed, terwijl teams aanzienlijk minder goed functioneren wanneer teamleden zelf niet gemachtigd zijn in de mate waarin zij aan het succes bijdragen.

2. Het samenwerkingskarakter

Ieder teamlid heeft natuurlijk een karakter. Alle karakters van alle teamleden moeten goed met elkaar combineren om een goed werkend samenwerkingskarakter te realiseren. De samenwerking moet vanzelf gaan. Wanneer er voortdurend hobbels in de weg zitten, bijvoorbeeld doordat meerdere teamleden botsen, dan wordt het karakter van de samenwerking snel grimmig en dit gaat ten koste van het succes van het team.

3. Manier van leidinggeven

De aard van de leiding van het team is belangrijk. Een verkeerde manier van leidinggeven zorgt snel voor irritaties, waardoor het team minder goed zal gaan presteren. Om een succesvol team te bouwen is het nodig om te zorgen voor een goede en persoonlijke manier van leidinggeven, waarbij de visie en het gevoel voor het doel worden gedeeld.

Een goed team voor klantcontact

Als een team verantwoordelijk is voor het onderhouden van klantcontact, dan wilt u er natuurlijk voor zorgen dat het team optimaal functioneert. EarlyBridge helpt u graag verder. Wilt u uw klantcontact verbeteren? Volg een training, workshop of neem contact op voor advies op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.