Maak kennis met Andrea Brandes

Als écht talent zich aandient, dan haalt EarlyBridge het zonder twijfelen binnen. Andrea Brandes is hier het bewijs van. Zij werkte als freelance trainer samen met EarlyBridge en haar talent bleef niet onopgemerkt. Na een langdurig samenwerkingsverband werd Andrea een vast onderdeel van team Amsterdam. Andrea: “We werkten al meer dan acht jaar samen. Eind 2018 hakte ik de knoop door en ging ik in dienst bij EarlyBridge. Ik denk mee over passende ontwikkelprogramma’s en de juiste trainingen. Ik zorg ervoor dat trainingen aansluiten bij de leerbehoeften en ik hou mij bezig met de ontwikkeling van trainingen.”

Rode draad in haar leven

Trainen zit Andrea in het bloed. Inmiddels geeft zij al meer dan 15 jaar bedrijfstrainingen, waarvan 5 jaar bij een grote detacheringsorganisatie. In 2010 startte Andrea als freelancer, waardoor zij veel ervaring heeft verzameld bij verschillende organisaties. “De rode draad in mijn leven gaat over persoonlijke ontwikkeling bij collega’s en mijzelf. Ik heb verschillende rollen gehad bij bedrijven, daarbij ging het altijd over communiceren, leidinggeven en samenwerken. Op dit moment train ik veel bij financiële instellingen, energieleveranciers en telecomorganisaties.”

Het geven van vertrouwen

Volgens Andrea zit het vaak in de kleine dingen tijdens een training die een hoge impact hebben. “Mijn favoriete trainingen zijn die trainingen waarbij ik deelnemers het vertrouwen kan geven, zodat ze zelf een eerste stap durven zetten en kunnen bijdragen aan veranderingen. Vertrouwen geven om het te oefenen en nieuwe vaardigheden of gedrag aanleren. Dat zorgt voor groei. Dat deelnemers met de feedback aan de slag gaan en dat het werk hierdoor plezieriger en eenvoudiger wordt.”

Eenvoudige rollenspellen zijn passé

Binnen haar functie bij EarlyBridge merkt Andrea vooral dat trainingen steeds leuker en afwisselender worden. Het is een trend om trainingen korter te maken en toch heel effectief te laten zijn. Interactieve werkvormen worden gecombineerd met video, online, VR-technieken, gamification en de opkomst van kunstmatige intelligentie. “Deze trends houden mij als trainer ook scherp. Jongeren zijn gewend aan kortere concentratie momenten, dus het trainen moet vlot en van toegevoegde waarde zijn. Rollenspellen zijn interactief en leuk. Het gaat nu om verschillende vormen van communicatie tijdens een training.

“Blended learning gaat het nieuwe leren worden”

Welke andere trends spelen een rol?

In de wereld van trainingen zijn er voortdurend ontwikkelingen en trends te bespeuren. Leidinggeven op coachende en empathische wijze gaat belangrijker worden en directief leidinggeven wordt alleen toegepast als het nodig is. De leidinggevende krijgt de rol van coach en er komen meer zelfsturende teams. “Schouder aan schouder staan, dat is hierin belangrijk,” aldus Andrea.

‘Proud to be fout’

De favoriete quote van Andrea is ‘Proud to be fout’ en dat is zeker niet zomaar een uitspraak. “Wat is fout eigenlijk? Laat mensen vooral fouten maken, want zo ontwikkelen zij. Word een lerende organisatie. Het is belangrijk dat organisaties ruimte geven aan medewerkers om fouten te maken, zeker met het oog op continu optimaliseren.”

Werk om trots op te zijn…

Andrea heeft al veel mooi werk verzet bij EarlyBridge, maar voor haar zelf zijn er toch wel twee projecten waar zij extra trots op is. “Op de eerste plaats een verzekeraar, waarbij de focus lag op het verbeteren van klantadvies. Dit project krijgt wellicht een Europees vervolg en ik was betrokken bij de start van het programma. We hebben onder meer gewerkt aan cultuurverandering en het geven en ontvangen van feedback. Daarnaast ben ik trots op een traject bij een energieleverancier, waar ik 5 afdelingen heb getraind en waar een ketensessie voor komt. De focus ligt binnen dit lopende project op een betere samenwerking onderling in het belang van de klant, en de eerste resultaten zijn positief.”

Topsport en dieren in de vrije tijd

In haar vrije tijd verveelt Andrea zich zeker niet. Deze staat vooral in het teken van (top)sport en dieren. “Mijn zoon voetbalt op hoog niveau bij een profclub en wij proberen bij zoveel mogelijk wedstrijden aanwezig te zijn. Hij is topsporter en dit heeft een mooie link met mijn werk. Prestaties leveren, zowel individueel als met je team en doelgericht te werk gaan. In mijn vrije tijd ga ik vaak naar buiten. Ik ga graag paardrijden in de bossen en neem mijn hond dan ook lekker mee.”

“Feedback geven mag ook als het goed gaat”

De wijze lessen van Andrea

Positiviteit kan veel doen voor een mens en Andrea richt zich dan ook graag op het positieve. Als zij mensen wat tips mee zou mogen geven, dan zouden de wijze lessen vooral ook op het positieve betrekking hebben. “Denk altijd eerst even na voordat je iets zegt. Geef eens wat vaker een compliment. Focus ook op het positieve en dan is je kijk op de wereld meteen een stuk mooier. Dit kan ook goed op de werkvloer. Feedback richt zich vaak op wat beter kan, maar door aandacht te geven aan wat er goed gaat krijg je ook betere resultaten.”

Benieuwd naar het team van EarlyBridge? Lees ook het interview met Roely van Arkel!

Vorig bericht
Hoe geeft u kritiek aan een collega zonder ruzie
Volgend bericht
Verbeter de customer experience in de horeca: 3 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.