Reflecteren: een must bij gedragstraining

Er zijn veel verschillende manieren van leren. Iedere leervorm heeft weer andere effecten. Wanneer het doel is om het gedrag te veranderen, dan is reflecteren een belangrijk onderdeel van het leerproces. Door te reflecteren kijkt u namelijk niet alleen heel bewust naar hoe u handelt in bepaalde situaties, maar u krijgt ook een beeld van uw reactie op bepaalde momenten en onder bepaalde omstandigheden. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om bewust te worden van u eigen gedrag. Door herkenning van eigen gedrag kunt u de volgende stap maken tot erkennen van het nut van leren van ander gedrag.

Reflecteren op meerdere manieren

Reflecteren is dus dé manier om het gedrag aan te passen, maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is goed om te weten dat er drie verschillende reflectievormen zijn. Wij vertellen u graag meer over deze vormen.

1. Reflecteren op het beroepsmatig handelen

Op de eerste plaats is er de reflectie op het zogenaamde beroepsmatige handelen, waarbij de focus ligt op het methodisch handelen. Hierbij wordt er bewust gekeken naar de methoden die worden toegepast en de specifieke effecten hiervan. Zo kan worden vastgesteld in hoeverre een methode daadwerkelijk effectief is.

2. Reflecteren op het persoonlijke functioneren

Er is ook een persoonlijk niveau en dit niveau wordt aangehaald bij deze methode. Bij het reflecteren op het persoonlijke functioneren wordt u zich er goed bewust van wie u eigenlijk bent. Er wordt vastgesteld wat uw specifieke doelen zijn en welke beweegredenen u heeft. Bij deze vorm ligt de focus voornamelijk op de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

3. Reflecteren op het persoonlijk beroepsmatig handelen

Tot slot bestaat er het reflecteren op het persoonlijk beroepsmatig handelen, waarbij de aandacht uitgaat naar het maatschappelijke geheel. Dit betekent dat er goed wordt gekeken naar het verband tussen uw handelen en uw functioneren. Hierbij wordt er vooral gefocust op de effecten hiervan op de maatschappij en de directe omgeving. Daarnaast wordt er vastgesteld in hoeverre u verantwoordelijk bent voor deze effecten.

Reflecteren helpt bij verandering

Verandering realiseren is niet eenvoudig, zeker niet wanneer het om het eigen gedrag gaat. Reflecteren helpt om de verandering te vereenvoudigen. Het is namelijk zo dat een verandering veel makkelijker wordt aangenomen wanneer er duidelijke redenen zijn te noemen wáárom de verandering nodig is. Door te reflecteren geeft u zichzelf deze redenen en kunt u beter met verandering aan de slag.

EarlyBridge helpt bij het veranderen van gedrag

EarlyBridge heeft zich onder meer gespecialiseerd in het bieden van begeleiding en ondersteuning bij het realiseren van gedragsveranderingen. Wij helpen u graag verder wanneer u gedragsverandering wilt bereiken. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Vorig bericht
Meer vertrouwen als leider: 7 handelingen
Volgend bericht
Hoe beoordeel je teamideeën objectief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.