Een moderne leider vervult een heel andere rol dan de leider van twintig jaar geleden. In vroegere tijden was een leider te herkennen aan de houding, het grote kantoor en aan zijn kleding. Een leider liep over het algemeen rond met de handen in de zakken, de kin omhoog en met glurende ogen over de schouders van personeel. Wellicht is dit beeld iets te extreem geschetst, maar u kent vast nog wel een manager of leider uit het verleden die een van deze kenmerken had.

De afgelopen jaren heeft de leider zich moeten ontwikkelen en moeten herpositioneren in de organisatie. De moderne leider is aan heel andere zaken te herkennen, gelukkig. Hieronder vindt u 5 kenmerken van een moderne leider.

1. Geeft vertrouwen

Een moderne leider geeft vertrouwen en laat dit op meerdere manieren zien. Werknemers krijgen eigen autonomie en verantwoordelijkheden, zodat zij de ruimte hebben om te laten zien wat zij kunnen. De leidinggevende vertrouwt erop dat zij de taken juist behandelen en afhandelen.

2. Is benaderbaar

Voorheen kon het makkelijk voorkomen dat de leider zich de hele dag niet liet zien. Hij of zij zat heel de werkdag met de snufferd achter het computerscherm verscholen. Een moderne leider is aanwezig, maakt contact met het personeel en is benaderbaar. Er kan een praatje mee gemaakt worden en de moderne leider stelt zich op als vertrouwenspersoon.

3. Inspireert en motiveert

De moderne leider is een echt ‘mensen-mens’ en beleeft plezier aan het inspireren en motiveren van de medewerkers. Teams functioneren beter wanneer de teamleden onder leiding van een moderne leidinggevende staan, doordat zij op een positieve manier worden aangestuurd om de prestaties te verbeteren.

4. Neemt weloverwogen beslissingen

In het verleden kwam het met regelmaat voor dat een leidinggevende van ‘de oude stempel’ een beslissing nam zonder dit te overleggen met of te onderbouwen aan het personeel. Onbegrip was dan ook niet vreemd. Een moderne leider kan knopen doorhakken en alle beslissingen die genomen worden goed onderbouwen en uitleggen aan medewerkers. De leider van deze tijd zal ook sneller vooraf de kwestie met personeel bespreken om visies uit te wisselen.

5. Blijft zich ontwikkelen

Ontwikkeling is belangrijk binnen ieder bedrijf. Kennis en expertise moeten blijven groeien en een moderne leider weet dit als geen ander. Hij of zij zal dan ook voortdurend blijven leren om zich verder te ontwikkelen.

Wilt u ook blijven ontwikkelen?

Bedrijven profiteren wanneer leidinggevenden en werknemers zich blijven ontwikkelen. Ook op het gebied van ontwikkeling is EarlyBridge uw betrouwbare partner. Wilt u meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.