Positief leiderschap

Dé gamechanger voor leiders van nu

Positief leiderschap wekt positieve energie op die de groei van mensen en organisaties versterkt. Wetenschappelijk onderzoek naar ‘de effecten van positieve interactie’ tonen betere bedrijfsresultaten, kwaliteitsverbetering en hogere prestaties aan. Dit is van grote waarde voor zowel de organisatie als de medewerkers. Medewerkers die meer betrokken zijn, zien hun werk als zinvol, ervaren een hoger persoonlijk welzijn en zetten daardoor vaak een stapje extra.

De uitdagingen van nu
In deze tijd waarin de wereld op bepaalde plekken letterlijk in brand staat – aardbevingen, overstromingen, tornado’s, cyberaanvallen, onveiligheid, bosbranden en de wereldwijde COVID19-pandemie – valt het niet mee om te gaan met tegenslagen. Wanneer mensen het emotioneel moeilijk hebben is er een nog sterkere behoefte aan leiderschap. Een vorm van leiderschap die aanspreekt, waar je je toe aangetrokken voelt en die richting geeft.

Aansprekend gedrag – inclusief dankbaarheid, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid, bijdragen, mededogen, vertrouwen en integriteit – is *heliotroop en leidt tot positieve energie en bloei, vooral in moeilijke tijden. Aansprekend gedrag biedt een manier om te floreren in moeilijke tijden door de positieve energie te ontsluiten die van nature aanwezig is in alle mensen.
*het principe dat al wat leeft zich aangetrokken voelt en beweegt naar het licht en dat wat energie geeft

Sterk leiderschap vanuit positieve energie is niet hetzelfde als extravert zijn
Extraversie zorgt per definitie niet altijd voor een positieve energie, evenals charismatisch zijn of een hogere positie in de organisatie hebben. Sterker nog, extraversie kan als zeer uitputtend worden ervaren. Introverten en individuen lager in de hiërarchie kunnen de meest positief energieke mensen in de organisatie zijn. Iedereen kan een positieve bijdrage geven aan het systeem en aan degenen met wie die omgaat. Zelden zijn de mensen met de meeste positieve energie in organisaties de mensen die topposities bekleden. Veel belangrijker is het gedrag dat iemand laat zien en de wijze waarop interacties worden aangegaan. Draag bij aan het welzijn van de mensen om je heen. Herken de betekenis van de bijdragen die je levert.

Invloed en leiderschap
In organisaties zijn informatie en invloed vaak de belangrijkste middelen die leiders gebruiken om resultaten te behalen. Ervoor zorgen dat medewerkers worden geïnformeerd en beïnvloed om doelen te bereiken, staat in de meeste organisaties centraal. Toch is Positief leiderschap belangrijker bij het voorspellen van succes. De dynamiek managen die we associëren met invloed is vergelijkbaar met het managen van macht, conflict en rivaliteit. Het managen van de dynamiek bij Positief leiderschap richt zich daarentegen op interactie toename en het faciliteren van samenwerking.

Open aanbod
EarlyBridge
biedt een meerdaags programma Positief leiderschap aan, waar je leert hoe je resultaten kunt bereiken die de verwachtingen overtreffen. We geven praktische suggesties en oefeningen die laten zien hoe je als leider je eigen positieve energie kunt verbeteren en positieve relationele energie binnen je organisatie kunt vergroten. Profiteer van het (heliotrope) effect in je werk, in je relaties en in je vrije tijd. Wees een bron van energie voor andere mensen.

 

Het programma Positief Leiderschap is gebaseerd op de theorie van Kim Cameron, Professor bij de universiteit van Michigan en schrijver van het in augustus 2021 gepubliceerde boek Positively Energizing Leadership. Kim Cameron adviseert multinationale ondernemingen, overheids- en onderwijsinstellingen op het gebied van veranderingsmanagement en organisatieculturen. Hij was mede-oprichter van het Center for Positive Organizational Scholarship en hielp bij het onderzoek hoe individuen en organisaties floreren door buitengewoon positieve prestaties te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.