Het gedrag van mensen bestaat voor een aanzienlijk deel uit gewoonten. We beseffen het ons niet zo, maar deze gewoonten beïnvloeden ons leven dagelijks. Gewoonten ontstaan niet vanzelf. Deze ontstaan door keer op keer hetzelfde te herhalen totdat dit op den duur automatisch gaat. In de praktijk duurt dit soms wel 66 dagen waarbij de handeling iedere dag bewust herhaald moet worden.

Onderzoek gewoonten aanleren

Het kost tijd om van iets een gewoonte te maken. Dit heeft een onderzoek, uitgevoerd door Jeremy Dean, ook bewezen. Hij deed onderzoek naar gewoonten en gebruikte de resultaten om een boek over het maken en breken van gewoonten te schrijven. Er deden 96 mensen mee aan het onderzoek.

Zij mochten een handeling uitkiezen die zij dagelijks zouden willen doen en nu nog niet deden, zoals iets simpels als ontbijten. Vervolgens moesten zij 84 dagen lang iedere dag ontbijten, om bij dit voorbeeld te blijven, en zij moesten rapporteren in hoeverre zij zich hieraan hadden gehouden en in welke mate zij dit automatisch hadden gedaan.

Ruim twee maanden nodig

Gemiddeld hadden de deelnemers 66 dagen nodig om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. De tijd die de deelnemers precies nodig hadden bleek ook afhankelijk te zijn van de aan te leren gewoonte zelf. Het aanwennen van de gewoonte om een glas water te drinken na het ontbijt kostte slechts 20 dagen, maar het kostte men 40 dagen om aan te leren een stuk fruit te eten na de lunch.

Er waren mensen bij die hun nieuwe gewoonte na 84 dagen nog niet hadden aangeleerd. Dit waren mensen die sportieve activiteiten op vaste momenten van de dag aan wilden wennen. Het zou in de praktijk maximaal 250 dagen kunnen duren voordat iemand daadwerkelijk van een handeling een gewoonte heeft gemaakt.

Gewoonten in het klantcontact

Binnen het klantcontact komen ook gewoonten voor. Wanneer dit verkeerde gewoonten zijn, dan neemt de kwaliteit van het klantcontact af. Goede gewoonten kunnen het klantcontact optimaliseren. Lees meer over onze training reinforcement waarbij we rekening houden met het aanleren van gewoonten in onze training trajecten. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.