Nieuwe geitenpaadjes aanleggen in uw hoofd. Dat is waar neuroscience vooral over gaat. Het aanleren van nieuw gedrag is niet eenvoudig. Het is een proces. Wanneer mensen worden geholpen met het aanleren van nieuw gedrag, dan wordt dit ook wel eens uitgelegd als het leggen van nieuwe geitenpaadjes in het hoofd. Hoe doet u dit?

Wat zijn geitenpaadjes precies?

Geitenpaadjes zijn eigenlijk nieuwe wegen die worden bewandeld. Wanneer u altijd iets op dezelfde manier gedaan heeft, dan is hiervoor een pad aangelegd in uw hersenen. Dit pad wordt keer op keer gevolgd van A naar B, gewoon omdat u dit pad al zo vaak heeft gevolgd. Wanneer het wenselijk is dat u het in de toekomst op een andere manier doet, dan moet er een nieuw pad gecreëerd worden.

U gaat niet meer van A naar B, maar van A naar C. Hier ligt nog geen pad. Door één keer van A naar C te wandelen ontstaat er ook geen pad. Er moet dus een nieuw pad worden aangelegd en dit pad wordt ook wel een geitenpad genoemd. Door een nieuwe gewoonte vaak te doen zult u merken dat er een nieuw geitenpad gaat ontstaan.

Geitenpaadjes van Mark Rutte

In onderstaande video ziet u de geitenpaardjes van Mark Rutte.

Meerdere malen van A naar C

Geitenpaden worden niet in één keer gelegd. Wanneer een geitje eenmalig over een gazon loopt, dan zijn de pootafdrukken kort zichtbaar en dan verdwijnen zij weer. Wanneer het geitje ditzelfde pad precies op dezelfde manier nog eens loopt, dan wordt het gras al wat platter getrapt, maar nog altijd blijft het pad niet zichtbaar. Uiteindelijk zal het gras steeds dunner worden naar mate hetzelfde pad van A naar C meer wordt gevolgd, net zo lang tot er een bruin zandpaadje ontstaat dat moeiteloos steeds opnieuw gevolgd kan worden.

Op dit moment is er een geitenpaadje ontstaan. Zo werkt dit ook binnen de neuroscience. U leert nieuw gedrag aan door steeds het pad van dit nieuwe gedrag te herhalen tot u niet beter weet.

Wilt u ook geitenpaadjes maken?

Geitenpaadjes kunnen ook worden gemaakt voor de manier waarop klantcontact verloopt. Er moet een goede manier worden gevonden en deze moet ‘eigen’ worden gemaakt. Dit is een proces en dat proces kan worden getraind. Wilt u uw klantcontact verbeteren? Volg een training, workshop of neem contact op voor advies op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.