Neuroscience kan goed worden ingezet om teams beter, effectiever en productiever te maken. Een team succesvol laten zijn is niet eenvoudig, maar met de inzet van neuroscience kan er veel worden bereikt. Er zijn vier belangrijke zaken waaraan u aandacht kunt besteden om met behulp van neuroscience de teamprestaties te verbeteren. U vindt ze hieronder.

1. Diepgaande interacties

Onze hersenen zijn ontwikkeld voor persoonlijke interacties en niet voor samenwerking via schermen, zoals smartphoneschermpjes en computerschermen. De hersenen richten zich namelijk niet alleen op wat er gecommuniceerd wordt in taal, maar ook op de communicatie die op andere wijze wordt overgebracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat onze hersenen ook feromonen als signalen oppakken in de communicatie en daarnaast natuurlijk de lichaamstaal. Om een team te verbeteren is er onderling diepgaande interactie nodig om vertrouwen te creëren.

2. Natuurlijke inspirators aan de leiding

Een team heeft goede aansturing nodig en de leiding moet worden gegeven door iemand die faciliteert. De beste leidinggevende is niet iemand die tijdens een cursus leert hoe je moet faciliteren, hoe je moet inspireren en motiveren. Het is veel belangrijker om op zoek te gaan naar iemand die al een natuurlijke facilitator is. Vervolgens kan deze persoon worden getraind en gecoacht om dit talent in te zetten als leidinggevende van het team. Breng dus niets nieuws aan in de hersenen, maar versterk iets dat al aanwezig is.

3. Psychologische veiligheid opbouwen

Een team is het meest effectief wanneer er binnen het team een gevoel van psychologische veiligheid heerst. Ieder teamlid moet volledig zichzelf kunnen zijn. Er moet een gevoel van vertrouwen bestaan dat ieder teamlid vertelt dat ideeën uitgesproken mogen worden, dat fouten gemaakt mogen worden en dat vragen gesteld mogen worden. In geen geval zal er vreemd, afwijzend of lacherig op gereageerd worden. Dit is een interpersoonlijk vertrouwen dat gecombineerd wordt met wederzijds respect.

4. Het team moet één zijn

Eén voor allen en allen voor één. Dit gevoel moet heersen in het team en zo moet het team ook behandeld worden. Gaat er iets mis, dan moet het hele team hierop worden aangesproken. Worden er juist uitstekende resultaten behaald? Dan moet het compliment bij het hele team terecht komen. Er moet altijd een gevoel van gelijkheid zijn. Ieder teamlid heeft evenveel waarde, levert evenveel inspanning en presteert evenveel als ieder ander teamlid.

Teams en leiderschap

Neuroscience kan dus prima worden ingezet om teams te verbeteren. Daarnaast kan het het contact tussen klant en teamlid ook verbeteren. Loopt uw team of afdeling niet helemaal lekker? Is er veel spanning en blijven prestaties achter? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe wij uw team weer kunnen laten presteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.