Leidinggeven op afstand: 7 tips voor managers

Leidinggeven op afstand is iets waar velen in deze bizarre tijd van corona niet omheen kunnen. Er werken meer mensen thuis dan ooit en uiteindelijk heeft een groot deel van deze mensen ook sturing nodig. Complete teams zitten thuis, zonder directe leidinggevende in de buurt en zonder elkaar. Toch moeten zij wel goed werk afleveren en dat vraagt om leidinggeven op afstand. EarlyBridge geeft u 7 tips voor effectief leidinggeven op afstand.

Tip: Download ons e-book ‘Leading Virtual Teams’ om nog meer tips te krijgen!

1. Zet social media slim in

De sociale kanalen worden nu nóg meer gebruikt dan gewoonlijk al het geval is. Hier kunt u als manager ook goed gebruik van maken. Vraag de teamleden die thuis werken om posts voor op de zakelijke social media pagina van Facebook of bijvoorbeeld LinkedIn te schrijven. Dit zorgt voor meer verbondenheid en betrokkenheid bij het bedrijf.

2. Deel prestaties met elkaar

Het zijn de prestaties waar teams het meest trots op zijn. Het is in deze tijd niet mogelijk om aan het einde van de week de neergezette prestaties te vieren, bijvoorbeeld met de vrijdagmiddagborrel. Dat betekent niet dat deze ‘viering’ overgeslagen moet worden. Maak een wekelijke digitale nieuwsbrief voor de teamleden waarin alle prestaties worden vermeld. Dit zorgt ook voor extra motivatie voor de komende werkweek thuis.

3. Behoud de teamspirit

Niets is zo belangrijk als de teamspirit. Als leidinggevende is het belangrijk om u te realiseren dat deze teamspirit moet blijven bestaan, ook wanneer alle teamleden geïsoleerd van elkaar moeten werken. Probeer elke medewerker te voorzien van individuele objectieven, maar zorg er ook voor dat er teamobjecten op de prioriteitenlijst staan. Dit zorgt ervoor dat de teamleden, ondanks hun moeilijke werksituatie, toch blijven communiceren, overleggen en delen.

4. Zorg voor de juiste tools

Veel teams zijn in één klap van offline, fysiek samenwerken naar online samenwerken gegaan. Dit brengt de nodige problemen en ongemakken met zich mee. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen voor de juiste samenwerkingstools, vooral om de onderlinge communicatie zo effectief mogelijk te maken. Kies voor een passende instant messaging softwareoplossing. Wees hierbij duidelijk waarvoor de oplossing bedoeld is, zodat het op de juiste manier wordt gebruikt.

5. Houd teamleden scherp

Het is de taak van de manager om teamleden scherp te houden. Dit gaat makkelijker in een fysieke omgeving, maar dat betekent niet dat dit helemaal uit het oog verloren mag gaan wanneer alle teamleden vanuit hun eigen woning werken. Monitor de prestaties van ieder teamlid. Treden er ineens negatieve veranderingen op? Onderneem dan direct actie. Neem contact op met de medewerker en bespreek wat er gaande is. Zo houd u alle teamleden scherp.

6. Geef ieder teamlid persoonlijke aandacht

Voor leidinggevenden is het in deze tijd bijzonder lastig om de nodige taken goed uit te voeren. Het is voor u als leidinggevende belangrijk om u ook bezig te houden met ieder teamlid op zich. Alle teamleden staan voor een moeilijke uitdaging waar zij niet eerder mee te maken hebben gehad. Zorg er daarom voor dat u regelmatig zorgt voor telefonisch contact met ieder teamlid. Deze persoonlijke aandacht betekent veel, op meerdere vlakken.

7. Kom online even samen

Er zijn gelukkig in deze tijd veel mogelijkheden om online samen te komen. Zo kunnen er vergaderingen worden georganiseerd waarbij alle teamleden gewoon aanwezig zijn, via een scherm. Organiseer regelmatig een meeting om het team op deze wijze samen te brengen. Het zorgt er niet alleen voor dat zij het samenwerkingsgevoel behouden, maar het geeft hen ook nieuwe moed in een tijd waarin zij zich erg geïsoleerd voelen.

EarlyBridge ondersteunt u graag

EarlyBridge heeft zelf natuurlijk ook de nodige maatregelen genomen, net als ieder ander bedrijf. Ook wij hebben aandacht besteed aan het vinden van oplossingen en ook in deze moeilijke periode staan wij op een passende, veilige wijze voor u klaar. Wij ondersteunen u graag. Diverse programma’s vinden nu plaats in een digital classroom, waaronder de live online training “Leading Virtual Teams”. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vorig bericht
Jeroen van de Star komt EarlyBridge versterken
Volgend bericht
Van offline naar online leren; hoe doet u dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.