Leiden of lijden: Hoe is uw leiderschapsstijl?

Uw leiderschapsstijl heeft een groter effect op medewerkers dan u vaak zelf denkt. Welke managementtheorie of boekje past u toe? Of laat u zich leiden door de waan van de dag? Een goede leider neemt af en toe afstand. Het is belangrijk om met regelmaat objectief te kijken, of te laten kijken, naar uw eigen leiderschapsstijl.

Bent u aan het leiden of laat u medewerkers lijden? In de praktijk blijkt dat veel managers leiding geven op een verkeerde wijze, waardoor medewerkers te maken hebben met een leiding die ver onder de maat ligt. Wat is dan een wél een goede leiderschapsstijl?

20% ervaart slecht leiderschap

Wanneer er aan managers wordt gevraagd of zij op de juiste wijze leidinggeven, dan zullen alle managers ongetwijfeld aangeven dat dit inderdaad zo is. Toch denken werknemers hier met regelmaat anders over. Uit diverse onderzoeken blijkt dat maar liefst 20 procent van alle werknemers aangeeft slecht leiderschap te ervaren. Van de ondervraagden denkt ongeveer 25 procent van de medewerkers dat zij het leiderschap veel beter zou uitvoeren. Een kleine 17 procent van de medewerkers wil daadwerkelijk de rol van de manager binnen het bedrijf overnemen.

Effect van slecht of matig leiderschap

Leiderschap dat ver onder de maat ligt heeft een negatief effect op de medewerkers. Werknemers hebben in bepaalde gevallen letterlijk te lijden onder het leiderschap van een manager. Bedrijven kunnen dit merken aan een toename in het ziekteverzuim, bijvoorbeeld. Werknemers geven zelf ook aan dat zij negatief worden beïnvloed door slecht of matig leiderschap. Zo is 20 procent van de werknemers van mening dat de productiviteit op het werk sterk wordt teruggebracht door een verkeerde vorm van leiderschap.

Andere gevolgen van slecht leiderschap zijn:

  • Er treed verveling op onder werknemers
  • Vaker ziekmeldingen
  • Ruzies op de werkvloer
  • Vertrekkende medewerkers

Leiderschap is bedoeld om te verbeteren

Leiderschap is natuurlijk bedoeld om te verbeteren en niet om het ziekteverzuim te verhogen of de productiviteit binnen een team te remmen. Het is niet de bedoeling dat leiden lijden wordt, niet voor de manager en niet voor de werknemers. Leidinggevenden moeten de juiste impact hebben op het team, maar dit komt niet vanzelf en dit komt zeker niet wanneer de verkeerde manier van leidinggeven wordt gehanteerd. EarlyBridge helpt u graag verder.

Leiderschaps BOOSTcamp van EarlyBridge

Een goede optie die wij u aan kunnen bieden is Leiderschaps BOOSTcamp, waarbij leidinggevenden worden gestimuleerd om op de juiste wijze impact te hebben op meerdere factoren. Leer meer over Leiderschaps BOOSTcamp op onze website of neem eens contact met ons op voor meer informatie en advies.

Vorig bericht
Leren op de werkvloer is het nieuwe trainen
Volgend bericht
Onderhandelen met lastige klant: 4 manieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.