Succesvolle teams bereiken het meest. Het is dan ook vanzelfsprekend dat bedrijven zich inzetten om hun teams succesvol te maken. De teamleden moeten op elkaar kunnen rekenen en de samenwerking moet vloeiend verlopen. Uiteindelijk zijn het de kenmerken van het team die vertellen of het team succesvol is of niet.

Succesvolle teams kenmerken

In de praktijk zien we dat de meest succesvolle teams dezelfde kenmerken bevatten. Hieronder vindt u een overzicht van deze kenmerken.

1. Solidariteit

Een sterk gevoel voor solidariteit is een teken dat er sprake is van een succesvol team. Er wordt vaak gewerkt onder het mom van ‘één voor allen en allen voor één’.

2. Betrokkenheid

In succesvolle teams zijn alle teamleden betrokken en toegewijd. Zij integreren hun eigen waarden en behoeften met de waarden en doelen van het hele team, waardoor zij efficiënt omgaan met doelstellingen.

3. Gedeeld leiderschap

Alle teamleden hebben een gelijke waarde wanneer er een zekere mate van gedeeld leiderschap bestaat. Geen enkel teamlid staat boven de andere teamleden als het om leiding gaat.

4. Sterke identiteit

Het team kent een sterke identiteit en handelt voortdurend naar deze identiteit. Dit betekent dat het team door de teamleden wordt beschermd, onder meer door de interne politiek te minimaliseren.

5. Positieve feedback

De aanwezigheid van positieve feedback is belangrijk. Het stimuleert het team om de prestaties te optimaliseren en geeft het team meer zelfvertrouwen dat het succes enkel nog kan versterken.

6. Plezier

Succesvolle teams hebben veel plezier. De teamleden hebben een gevoel voor humor ontwikkeld waar zij zich allemaal in kunnen vinden, waardoor zij meer plezier hebben tijdens het werken en er een gevoel van vriendschap ontstaat.

7. Bescherming

De teamleden beschermen elkaar en het team tegenover de rest van de organisatie. Dit gevoel van bescherming zorgt voor een hoger werkcomfort, waardoor het succes verhoogt.

8. Geloof

Een succesvol team gelooft dat het onmogelijke bereikt kan worden wanneer de handen ineen worden geslagen. Hierdoor reageren zij snel op kansen en weten zij vrijwel iedere kans om te zetten in een succes.

Teambuilding verbeteren

De meest succesvolle teams zorgen voor het beste klantcontact. Wilt u uw team verbeteren? Wij verzorgen graag een effectieve teambuilding en leiderschap workshop. We gaan dan aan de slag met uw team op een externe locatie. Neem contact met ons op voor een voorstel op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.