Help! Mijn team wil niet veranderen!

Ondernemers en teammanagers hebben vaak interessante ideeën om medewerkers creatiever te laten werken, om bedrijfsprocessen beter te stroomlijnen en klanten een betere ervaring te bieden. Het is dan natuurlijk bijzonder frustrerend wanneer het team zich niet aan wil passen, waardoor niet de resultaten worden geboekt die men voor ogen had.

Waarom wil het team niet veranderen en – veel belangrijker nog – wat kunt u hieraan doen? EarlyBridge geeft u in dit blog enkele handige tips!

U haalt het team uit de comfortzone

Het is goed om u te realiseren dat mensen, dus ook uw medewerkers, echte gewoontedieren zijn. Wanneer er zaken veranderd moeten worden, dan betekent dit dat het team uit de vertrouwde omgeving gehaald moet worden. Teamleden hebben het gevoel hun autonomie kwijt te raken en dat levert onzekerheden op. Hier kunnen mensen slecht tegen. Van veranderingen kan niet worden voorspeld wat de uitkomst zal zijn en dit zorgt ervoor dat het team er niet vanzelfsprekend in mee gaat. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Ontdek wat teamleden gemeen hebben

Een team is een hechte club medewerkers die effectief samenwerken. Toch hebben zij allemaal andere beweegredenen om naar het werk te komen. De één wil zich maatschappelijk nuttig voelen, de ander wil zich ontwikkelen en weer een ander wil vooral zijn of haar gezin financieel onderhouden. U kunt beter niet kiezen voor één beweegredenen, want dan voelt niet iedereen zich betrokken. Waar speelt u dan op in?

Op de factor die die zorgt voor het ‘wij-gevoel’ binnen het team. Zoek naar de factor die zorgt voor de eenheid binnen het team. Ga op zoek naar overeenkomsten. Vervolgens kan hierop worden ingespeeld, door vertrouwen te kweken, te zorgen voor een gevoel van veiligheid en door het stellen van kaders.

Betrek medewerkers van begin af aan

Er is één ding waar alle medewerkers op de werkvloer een hekel aan hebben. Dit is het feit dat de mensen aan de top van het ene op het andere moment bepalen dat het anders moet op de werkvloer. Dit zorgt voor tegenwerking. Een team wil zich niet zomaar ineens laten vertellen dat zij anders moeten werken door mensen die zij niet vaak zien en volgens een plan waar zij nooit van hebben gehoord. Dit kan effectief worden voorkomen door de medewerkers van begin af aan te betrekken bij de mogelijke veranderingen.

Plan vergaderingen in, leg de ideeën voor en laat medewerkers ook hun zegje doen. Zorg dat zij zich gehoord voelen, doe iets met de input en zorg dat medewerkers de tijd krijgen om te wennen aan het idee dat er zaken gaan veranderen.

Zorg altijd voor goed leiderschap

Met leiderschap bedoelen we nu niet de top, die besluit dat de zaken anders moeten op de werkvloer, maar in dit geval hebben we het over het specifieke teamleiderschap. Wanneer het team leiding krijgt van iemand die het leiderschap niet helemaal begrijpt, dan zal het team niet mee willen gaan in de veranderingen. U krijgt hier te maken met eenzelfde effect als wanneer de top ineens veranderingen doorvoert. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het team een leidinggevende heeft waar zij op vertrouwen, waarvan zij effectieve leiding krijgen en die zij respecteren. Deze leidinggevende kan het team op de juiste manier motiveren om met de veranderingen aan de slag te gaan.

Wilt u uw team effectief veranderen?

Werkt u met een team dat niet makkelijk omgaat met veranderingen, terwijl het team wel moet veranderen om meer succes te boeken? EarlyBridge helpt! U kunt online kennismaken met de mogelijkheden van onze trainingen en cursussen. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact met ons opnemen voor meer informatie of een gedegen advies.

Vorig bericht
Inspiratie: 5x beleving toepassen in retail
Volgend bericht
Verbeter de klantrelatie met 2FA op de website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.