Gamification kan uitstekend worden toegepast om de werksituatie en de prestaties op meer vlakken te optimaliseren. Bij gamification op de werkvloer worden klassieke spelmechanismen op slimme wijze in de werksituatie toegepast. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers effectiever samenwerken, makkelijker leren en op den duur ook een productiviteitsverhoging ervaren.

Het werk is één groot spel

Iets goed kunnen is niet voldoende om de beste prestaties neer te zetten. Hier is meer voor nodig. Dat ontdekte Myhali Csikszentmihalyi, een psycholoog, al in de jaren tachtig. Hij ontdekte op de eerste plaats dat er een combinatie nodig is van talent en plezier. Mensen die plezier beleven aan hetgeen zij goed kunnen, beschouwen het als een uitdaging om zich steeds verder te ontwikkelen. Op deze manier wordt werk één groot spel en precies dat zorgt ervoor dat de prestaties aanzienlijk verbeteren.

Met spelelementen is al het werk leuk te maken

Een medewerker zet dus de beste werkprestaties neer wanneer deze goed is in zijn of haar werk én er ook plezier aan beleeft. Myhali Csikszentmihalyi gaf bij zijn onderzoek aan dat zelfs de meest saaie, vervelende en geestdodende taken intrinsiek motiverend worden wanneer de taken worden omgezet in een spel. Je kunt er al een spel van maken door tijdslimieten te stellen. Er is dan ook niet altijd veel voor nodig om een spel te maken van een klusje op het werk. Denk aan:

  • Punten behalen bij het halen van doelen
  • Binnen de tijd iets afronden
  • Zo snel mogelijk iets bereiken
  • Samenwerken om iets te behalen
  • Zo goedkoop mogelijk iets realiseren

Gamification = werk in een spel verpakken

De werkomstandigheden in een kantoor zijn eenvoudig naar de eigen hand om te zetten wanneer er klassieke spelmechanismen op de werksituatie worden losgelaten. Wanneer werk in een spel wordt verpakt, dan zorgt dit voor diverse positieve effecten. De concentratie kan bijvoorbeeld sterk verbeteren en er ontstaat een grotere behoefte aan meer complexiteit.

Door het inzetten van gamification ontstaat bij medewerkers een de wil om zich verder te ontwikkelen, zodat ook de complexere taken goed kunnen worden uitgevoerd. Gamification zorgt ervoor medewerkers bij het ‘alledaagse werk’ een kick krijgen. Door dit werk steeds meer te combineren met games gaan medewerkers groeien. Hierdoor kunnen zij steeds meer aan, omdat zij hun eigen kansen op succes steeds hoger inschatten.

Gamification combineren met training

Vanzelfsprekend blijft het ook belangrijk om naast het toepassen van gamification te trainen om de werkprestaties te verbeteren. EarlyBridge biedt diverse workshops en trainingen, waaronder ook trainingen die zich op de (persoonlijke) ontwikkeling focussen. Bekijk online onze mogelijkheden of neem eens contact met ons op voor meer informatie en advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.