Durf jij je als leider bloot te geven?

Kwetsbaarheid. Veel leiders worstelen hiermee voor zichzelf op het werk. “Fouten maken mag!” wordt er binnen veel organisaties geroepen. In de praktijk durven leiders lang niet altijd zelf het goede voorbeeld te geven door het juiste gedrag te laten zien wat anderen de moed geeft om ook meer van zichzelf te laten zien. Leiders creëren leiders door zich kwetsbaar op te stellen en hun eigen worstelingen en leermomenten te delen.

Dr. Brené Brown is een toonaangevende onderzoeker en professor verbonden aan de Universiteit Houston. De afgelopen 20 jaar heeft dr. Brown onderzoek gedaan naar moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Haar TED talk ‘The power of vulnerability’ heeft meer dan 50 miljoen views en staat in de top-5 meest bekeken TED talks.

In haar TED talk vertelt zij dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed en vele andere positieve emoties. Kwetsbaarheid is de weg naar betrokkenheid, naar risico’s durven nemen en innoveren. Vaak associëren we kwetsbaarheid met negatieve emoties als schaamte en angst. Dr. Brown stelt dat schaamte de angst voor afzondering is en dat men het lastig vindt zich kwetsbaar op te stellen.

Om verbintenissen te creëren is het volgens dr. Brown nodig je emotioneel bloot te stellen en je onzekerheden te trotseren: “we have to allow ourselves to be seen”. De emoties en eigenschappen die dr. Brown beschrijft uiten zich in leiderschap. Kwetsbaarheid zorgt voor openheid. Openheid is een essentieel onderdeel van leiderschap. Communicatie, reflectie, het herkennen van fouten en die ook erkennen. Dat is wat een leider sterk maakt.

Zoals jezelf blootstellen een uitdaging is, is leiderschap ook een uitdaging. Leiders creëren leiders door positief om te gaan met tegenslagen en die te gebruiken als leermomenten – ook voor anderen. Positief leiderschap laat een impact achter. Dit vereist een combinatie van kracht, kennis en vaardigheid. En ook lef – lef om jezelf bloot te stellen – jezelf te laten zien en gezien worden.

Durf jij jezelf te laten zien?

Bij EarlyBridge begeleiden en ondersteunen wij organisaties, teams en individuen om in beweging te komen rondom de doelstellingen van de organisatie en zichtbaar hun bijdrage aan te leveren. Zo bieden wij trainingen aan die praktijkgericht zijn en je in beweging brengen om een verschil te maken met impact binnen én met je team, maar ook in jezelf.

‘Waar kracht en kwetsbaarheid in balans zijn ligt het eigen vermogen’

Laat je inspireren door dr. Brown’s TED talk kijk hier de video en voor inspiratie over wat EarlyBridge voor je kan betekenen op gebied van positief leiderschap lees meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.