Hoe beoordeel je teamideeën objectief?

Teamideeën kunnen vanuit alle hoeken komen. Teamleiders en teammanagers kunnen hun ideeën op tafel leggen, maar ook de teamleden zelf kunnen ideeën aandragen. In de praktijk blijkt dat de ideeën van mensen met een hogere functie vaak overgewaardeerd worden, terwijl de ideeën van eerstelijnsmedewerkers vaak ondergewaardeerd worden. Het blijkt in de praktijk niet eenvoudig om objectief te handelen bij de beoordeling van ideeën, terwijl dit wel nodig is. Wij geven u 4 tips om objectiever te handelen.

1. Sympathiekere beoordeling

Zoals we al hebben aangegeven worden ideeën van eerstelijnsmedewerkers in de praktijk vaak ondergewaardeerd. Er zijn bedrijven die deze ideeën direct van tafel schuiven zonder er verder aandacht aan te besteden. Bedenk u dat ‘het gouden idee’ ook zomaar van een eerstelijnsmedewerker af kan komen. Het is daarom aan te raden om de ideeën van deze medewerkers sympathieker te beoordelen, met de juiste aandacht.

2. Kritischere beoordeling van ideeën

Het is goed om u altijd te bedenken dat de ideeën van managers en leidinggevenden niet per definitie goede ideeën zijn. Er zijn bedrijven die ideeën direct als positief beschouwen wanneer deze afkomstig zijn van mensen in een hogere functie. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn. Het is daarom aan te raden om extra kritisch te kijken naar de ideeën die door leidinggevenden en managers worden aangedragen.

3. Neem even afstand van het idee

Een idee kan in een bepaalde situatie tonen als een geweldig idee en bij uitvoering ‘waardeloos’ blijken. Tegen die tijd is er al tijd, moeite en soms ook geld geïnvesteerd om het idee te realiseren. Zonde! Het is daarom aan te raden om afstand te nemen van ieder idee dat op het eerste oog geweldig lijkt. Geef het idee even rust en pak het er op een later moment op een andere locatie nog eens bij om het opnieuw te overwegen. Zo houdt u uiteindelijk de ideeën over die werkelijk geweldig zijn voor uw bedrijf.

4. Aan de slag met een ideeënbus

De ideeënbus ouderwets? Integendeel! Weet u dat Toyota zeer veel succes heeft met de ideeënbus? Op jaarbasis worden er maar liefst 700.000 ideeën ingeleverd door personeel uit alle lagen van de organisatie. Alle medewerkers mogen ideeën aandragen via de ideeënbus en deze ideeën brengen het bedrijf steeds verder. Wilt u zeker weten dat ideeën van mensen met een hogere functie in beginsel niet hoger gewaardeerd worden dan de ideeën van medewerkers in een lagere functie? Laat de ideeën dan anoniem inleveren.

De beste ideeën laten uw bedrijf groeien

U wilt uw bedrijf natuurlijk laten groeien. Stilstand is immers achteruitgang. De beste ideeën kunnen zorgen voor een enorme groei en dan mag het eigenlijk niet uitmaken of het idee aangedragen werd door een leidinggevende of een eerstelijnsmedewerker. Er zijn meer interessante mogelijkheden om uw bedrijf te laten groeien. EarlyBridge ondersteunt u hier graag bij. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vorig bericht
Reflecteren: een must bij gedragstraining
Volgend bericht
Zo haalt u uw team uit de comfortzone!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.