Agile werken: de 3 do’s en don’ts

Agile werken kan veel voordelen opleveren voor een onderneming, maar het brengt ook nadelen met zich mee wanneer het niet effectief aangepakt wordt. Binnen een agile onderneming wordt visueel gewerkt, in korte cycli, binnen multidisciplinaire teams die een flexibele strategie aanhouden. Of een agile onderneming succesvol is met het agile werken is vooral afhankelijk van de aanpak. EarlyBridge geeft u inzicht in 3 belangrijke do’s en don’ts voor succesvol agile werken.

DO 1: Zorg voor goed leiderschap

Er wordt wel vaker gedacht dat leiderschap makkelijk achterwege kan worden gelaten bij agile werken, maar niets is minder waar. Het is belangrijk om te zorgen voor goed leiderschap, dat coachend en faciliterend is. De vorm van leiderschap is daarmee anders, maar er is wel degelijk sprake van een vorm van leiderschap. Ook bij agile werken moet er iemand zijn die alles volgt en ingrijpt wanneer dit nodig is.

DO 2: De juiste wijze kiezen

Agile werken is niet standaard. Het is belangrijk om de juiste wijze voor uw onderneming te kiezen. Bekijk welke methodes er zijn voor agile werken en ontdek welke methode het best bij een team past. Bepaalde methoden werken goed wanneer projecten relatief voorspelbaar zijn, terwijl andere methoden beter passen wanneer projecten juist wat meer gecompliceerd zijn.

DO 3: Houd het oog op het doel

Agile werken is geen doel op zich, maar is een middel om een doel te bereiken. Het is heel belangrijk om dit altijd goed te blijven realiseren. Er is een hoger doel dat met agile werken bereikt kan worden. Verlies dit doel niet uit het oog. Definieer het betreffende doel, maak het helder en duidelijk voor iedereen en monitor de resultaten.

DON’T 1: Eén agile methode kiezen

We noemden net al even dat er aardig wat verschillende agile methoden beschikbaar zijn voor ondernemingen. Het is niet aan te raden om één methode te kiezen voor alle afdelingen en / of teams die actief zijn binnen het bedrijf. Het is belangrijk dat de methode optimaal is afgestemd op het werk. Dit werk is binnen iedere afdeling en elk team anders. Dat betekent dat er ook steeds voor een andere agile methode gekozen moet worden.

DON’T 2: Voortdurend ingrijpen

Het is belangrijk om een juiste vorm van leiderschap te hanteren bij agile werken, namelijk coachend en faciliterend. Bij deze vorm van leiderschap ligt het eigenaarschap als het ware bij de teams, zoals dit gewoonlijk is bij agile werken. Het agile werken verloopt in geen geval effectief wanneer een leidinggevende voortdurend ingrijpt, bijvoorbeeld door werkwijzen alsnog aan te passen of genomen beslissingen ongedaan te maken.

DON’T 3: Zomaar beginnen met agile werken

Agile werken vraagt om een goede aanpak, een juiste strategie en een optimale voorbereiding. Teams moeten zo divers mogelijk worden samengesteld en zaken moeten worden geëvalueerd. Agile werken zorgt voor een flinke verandering en verandering heeft tijd nodig. Begin daarom nooit zomaar met agile werken, maar neem de tijd om agile werken écht succesvol te maken.

EarlyBridge ondersteunt bij veranderingen

Earlybridge heeft zich gespecialiseerd in het ondersteunen van ondernemers én medewerkers op diverse vlakken. Ook wanneer het gaat om veranderingen kunnen wij professionele ondersteuning bieden. Bekijk online onze veelzijdige mogelijkheden of neem eens contact met ons op voor meer informatie of advies.

Vorig bericht
Medewerkers op eerste plek vergroot succes organisatie
Volgend bericht
Boektip: Getting Things Done – Must-read voor managers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.