Steeds meer bedrijven gaan de waarde van zelfsturende teams inzien en organiseren de eerste teams die zichzelf aansturen. De zelforganiserende teams maken onderdeel uit van de agile werkwijze. Agile leiderschap laat zien dat een team de vrijheid heeft om de doelstellingen te bereiken om een manier zoals dit het meest geschikt lijkt. Daarnaast is er een management dat een plan, een visie en een richting op tafel legt als basis voor het team.

Waarom is agile leiderschap interessant?

Binnen veel bedrijven zien we nog controle door leidinggevenden, een sterke compliance en een heersende hiërarchie. De werktevredenheid is hier vaak slechts matig. In een bedrijf waar wordt gewerkt met agile leiderschap maken de genoemde zaken plaats voor openheid, wederzijds respect, transparantie, samenwerking, waardering en vertrouwen. De werktevredenheid ligt hier aanzienlijk hoger, terwijl het ziekteverzuim lager ligt. Dit geeft al duidelijk aan wat de waarde van een agile werkwijze en agile leiderschap is.

Fouten mogen gemaakt worden

Agile leiderschap draait om het accepteren van werkwijzen die passend lijken. Het is pas duidelijk of een idee, een plan of een werkwijze echt werkt wanneer het geprobeerd wordt. Bij agile leiderschap is het dan ook gewoon om te experimenteren en hierbij hoort de acceptatie van het falen. Voor teams betekent dit dat zij vrij kunnen werken met de zekerheid dat zij niet zullen worden afgerekend op fouten. Juist doordat er fouten mogen worden gemaakt is er ook meer ruimte om missers snel en effectief op te lossen.

Agile leiderschap draait vooral om coaching

Een leidinggevende is in deze tijd allang niet meer iemand die in de morgen met een opgeblazen kippenborst taken uit staat te delen om vervolgens voor de rest van de dag te verdwijnen. In deze tijd is het niet wenselijk dat een leidinggevende mensen opdraagt wat zij moeten doen en hoe zij het moeten doen. Hier is agile leiderschap ook erg op gericht. Deze vorm van leiderschap gaat vooral om het coachen van medewerkers, zodat zij zelf kunnen ontdekken hoe zij de taken het best kunnen uitvoeren om tot het beste resultaat te komen.

Kiest u ook voor agile leiderschap?

Het is niet eenvoudig om van de ene op de andere dag over te stappen op agile leiderschap, maar wanneer er aandacht aan wordt besteed kan er in korte tijd veel worden bereikt. De agile werkwijze levert veel voordelen op, waaronder een lager ziekteverzuim, een hogere werktevredenheid, een verbeterde productiviteit en meer focus.

Hier profiteren uw klanten ook van. Is het voor u ook tijd voor ontwikkeling in uw bedrijf? Heeft u interesse om kennis te maken met ons agile leiderschapsprogramma’s? Wij werken onder andere op basis van leadership intent. Neem dan gerust contact op. Wij vertellen u graag vrijblijvend wat wij voor u en uw teams kunnen betekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.