5 Factoren tot falend management

Veel Nederlandse werknemers zijn niet heel goed te spreken over hun management. Maar liefst 25 procent geeft aan dat de leidinggevende zijn of haar eigen kunnen overschat. Het is zelfs zo dat ongeveer 20 procent van de Nederlandse medewerkers zo ontevreden is over het management dat zij op zoek gaan naar een andere baan. Dit geeft toch wel aan dat aardig wat van de Nederlandse bedrijven te maken hebben met een falend management. Hoe komt dit? EarlyBridge geeft u inzicht in 5 factoren die tot een falend management leiden.

1. Gebrek aan opleiding

Veel bedrijven nemen een manager aan of stellen een leidinggevende aan en laten het hierbij. Er wordt eigenlijk een beetje gedacht dat de manager uit zichzelf alles al weet en goed aanpakt. In de praktijk is dit niet het geval en heeft de manager echt opleiding en training nodig om zijn rol goed te kunnen vervullen.

2. Foute managers omringen zich met foute managers

Het is voor bedrijven moeilijk om goede managers te vinden. Deze zijn gewoonweg schaars. Wanneer er ƩƩn verkeerde manager aanwezig is, dan zal deze manager zich zo veel mogelijk willen omringen met managers die ook niet zo correct omgaan met de regels. Dit is een beetje een ā€˜soort zoekt soort’ verhaal, waarbij foute managers elkaar dekken in de nodige situaties. Dit levert absoluut een falend management op.

3. Te weinig animo

Een bedrijf plaatst een vacature. Veel kandidaten reageren, maar eigenlijk is geen van hen Ʃcht geschikt om manager te worden binnen het bedrijf. De spoeling is voor de meeste bedrijven erg dun, waardoor er toch iemand uitgekozen wordt. Dit betekent dat er iemand aangenomen wordt die eigenlijk niet volledig in staat is om de functie naar behoren uit te oefenen.

4. Het ontbreken van tussentijdse gesprekken

Er zijn bedrijven die beoordelingsgesprekken houden. Dan zijn er ook ondernemingen die evaluatiegesprekken, functioneringsgesprekken of talentgesprekken houden. Iedereen geeft er een eigen naam en vorm aan. Helaas zijn er ook veel bedrijven die helemaal geen gesprekken meer plannen. De manager wordt in de functie gezet en er wordt nooit meer naar het functioneren gekeken.

5. Verkeerde selectie

Een aardig deel van de bedrijven zoekt intern naar nieuwe managers. Dit is zelfs een veel gehoorde belofte aan medewerkers. ā€˜Als u goed ontwikkelt ligt er een managersfunctie voor u klaar.’ In de basis is het natuurlijk prima om intern naar managers te zoeken, maar veel bedrijven gaan hier verkeerd mee om. Zij selecteren de nieuwe manager aan de hand van de kwaliteiten die hij of zij laat zien in de huidige rol en in de meeste gevallen is dat geen leidinggevende rol. Er wordt niet gekeken naar of de persoon ook de nodige kwaliteiten bezit voor de leidinggevende functie.

Leidinggeven is een kunst

We mogen rustig stellen dat leidinggeven een kunst is. Niet iedereen kan leidinggeven en ook niet iedereen wil het. Helaas zijn er ook veel mensen die het wel willen, maar eigenlijk niet kunnen. U heeft veel verschillende skills nodig en uiteindelijk zijn er maar weinig mensen Ʃcht geschikt voor een managersfunctie. EarlyBridge helpt leidinggevenden te ontwikkelen en te zorgen voor een optimaal vertrouwen tussen manager en werknemers. Neemt u gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies.

Vorig bericht
6 Don’ts bij Customer Journey Mapping
Volgend bericht
Boektip: Mindhacking – De praktijk van beĆÆnvloeden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.