13 Tips om productief thuis te werken

Door de maatregelen van de overheid om het Corona virus in te dammen, zijn veel mensen gaan thuiswerken. Waar je begin dit jaar nog gezellig met collega’s kon bijpraten bij de koffieautomaat, zit je nu met andere gezinsleden, huisgenoten en zonder je collega’s thuis. Veel mensen vinden het fijn om werk en privé gescheiden te houden. Maarja, nu moet je verplicht thuis gaan werken. Hoe zorg je er toch voor dat je productief blijft? Het team van EarlyBridge werkt momenteel ook thuis en deelt hieronder 13 handige tips!

1. Maak je eigen werkruimte

Werken aan de keukentafel klinkt leuk, maar na enkele uren merk je dat het toch niet ideaal is. Zoek in je woning een ruimte die je tijdelijk kunt omtoveren tot jouw werkruimte. Het liefste met een deur zodat je je echt kunt afsluiten en productief kunt werken. Wellicht kun je op zolder een bureau creëren?

2. Blijf in je normale ritme

Het is verleidelijk om tot een uur of 8 á 9 uit te slapen. Je bent immers binnen enkele minuten op je ‘thuis kantoor’. Toch is het beter om gewoon je normale werk ritme te blijven volgen. Sta op tijd op, doe je ochtend ritueel en ga aan het werk. Ben je normaal om 17 uur klaar? Dan is dit nu ook zo. Je lichaam is fan van regelmaat.

3. Maak goede afspraken

Informeer je huisgenoten dat jij de komende dagen / weken thuis aan het werk bent. Maak afspraken over hoe laat je pauzes neemt en bijvoorbeeld samen gaat lunchen. Dit voorkomt dat je onverwacht wordt lastig gevallen. Op deze manier kun je zo goed mogelijk je werk blijven doen. Is je buurman drummer en kun je hierdoor geen goede gesprekken voeren, vraag dan of hij zachter wil oefenen of in de avond.

4. Zorg voor goede apparatuur

Om goed en productief te kunnen thuiswerken moet je natuurlijk wel de juist apparatuur hebben. Overleg met je werkgever welke materialen (webcam, toetsenbord, microfoon, oortjes) je nodig hebt om thuis te kunnen werken en wie deze gaat betalen.

5. Drink voldoende

Normaal zijn er natuurlijk collega’s die ieder uur wel komen vragen of je nog wat wilt drinken. Deze zijn er nu niet, dus vergeet niet om voldoende te drinken! Een volwassenen persoon heeft zeker 2 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Merk je dat je hoofdpijn begint te krijgen? Dan heb je waarschijnlijk iets te weinig gedronken.

6. Neem pauzes

Bij thuiswerken is het heel verleidelijk om continu door te werken, maar dit gaan ten koste van je productiviteit. Neem ieder uur een paar minuten pauze om de benen te strekken. Ga ook tijdens de lunch een stukje lopen. Het is belangrijk om ook thuis voldoende te blijven bewegen.

7. Laat je niet afleiden

Even de wasmachine aanzetten, een stofzuiger door de woonkamer halen of de kat binnenlaten. Het zijn allemaal klusje die je uit je concentratie halen. Laat je niet afleiden door dit soort zaken. Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten wanneer je wat doet.

8. Kinderen bezighouden

Tijdens de Corona crisis zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten, dus als je kinderen hebt dan vragen die ook de nodige aandacht. Bespreek ook met hen dat je aan het werk bent en dat je ze niet 100% van je aandacht kunt geven. Geef ze een boek, spelletje, elke dag een zelf gekozen klusje in huis of een ander iets waarmee ze zich kunnen vermaken. Maak duidelijk aan je werkgever dat je kinderen thuis hebt zitten en dat je daardoor niet de hele dag kunt werken aan projecten.

9. Draag kleding waarin je je goed voelt

Wellicht een open deur tip, maar draag kleding waarin jij je goed voelt. Als jij het fijn vindt om de hele dag in een joggingbroek achter je laptop te zitten, dan is dat prima! Je hoeft niet vol in de make-up op zolder te werken. Maak het jezelf gemakkelijk. Zo zal je merken dat je veel productiever bent gedurende de dag.

10. Goede bureaustoel

Op kantoor staat een bureaustoel die helemaal is afgesteld op je lichaamsbouw. Thuis heb je niet zo’n fancy bureaustoel, maar deze is wel belangrijk om te hebben. Eetkamerstoelen, barkrukken en sofa’s zijn niet ontworpen om acht uur achter elkaar in te zitten. Overleg met je werkgever hoe je dit kunt oplossen. Een foute houding kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten.

11. Maak een planning

Structuur aanbrengen geeft overzicht en zorgt ervoor dat je veel productiever bent. Maak dus aan het begin van de dag een lijstje met taken die je die dag gedaan moet hebben. Begin daarmee zodat je gedurende de dag andere ‘brandjes’ kunt blussen. In de ochtend ben je meestal het meest geconcentreerd, dus begin met de lastige klusjes.

12. Ga op tijd slapen

Het is verleidelijk om ’s avonds op de bank nog even één extra aflevering te kijken van je favoriete serie. Morgen hoef je immers toch niet weg. Als je echter te weinig slaap krijgt, dan ga je merken dat je je sneller laat afleiden. Hierdoor zakt je productiviteit. Zorg er dus voor dat je minimaal 6 tot 8 uur slaap neemt.

13. Videobel met collega’s

Het kan eenzaam zijn zo de hele dag alleen in je nieuwe thuiskantoor. Bel daarom regelmatig met collega’s en heb het ook over de dagelijkse kleine dingen. Het is helemaal niet erg als je je zorgen maakt over de recente ontwikkelingen. Bespreek deze met je collega. Vaak geeft je dit meer rust.

Thuiswerk tips

We hopen dat we met deze blog je voldoende inspiratie hebben om productief thuis te kunnen werken. Wij zijn druk bezig om onze online trainingen vorm te geven zodat we ook op afstand mensen kunnen trainen in een Virtual Classroom.

We wensen je veel sterkte en succes met thuiswerken! Deel deze blog gerust met je collega’s!

Vorig bericht
Top 6 do’s bij Customer Journey Mapping
Volgend bericht
Leider moet ondernemerschap stimuleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.